Toate cele patru sate au avut si pana in 1990 lacasuri de cult proprii,din care doar doua erau independente, doua fiind biserici filiale, Itrinesti si Hartesti.

Dupa anul 2005 si acestea au devenit biserici parohiale, fiecare sat avandu-si pastorul sau si lacasul propriu de inchinaciune.

Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” Margineni

Trebuie facuta mentiunea ca dintre cele patru lacasuri de cult, cea din Margineni, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” prin vechime, arhitectura,pictura, stilul caracteristic si odoarele ce le detine, a fost declarat monument istoric cu Nr de Cod L.M.I.:NT-II-B-10633, avand ca datare anul 1769.

Biserica are o lungime de 20m, o latime de 8m si o inaltime de 12m, incorporand clopotnita din caramida, in care se afla doua clopote cu balanta, unul de 150kg si unul de 50kg.

Incepand cu anul 1984, parohia Margineni a fost pastorita de catre preotul Gheorghe Ciocanel, sub indrumarea caruia s-a spalat pictura(1984) si s-a pardosit cu marmura intreaga biserica(1987).

De asemenea ,tot in acea perioada, s-a lucrat la imprejmuirea a partii din fata a curtii bisericii si a casei parohiale, cu un gard din piatra de rau si plasa de fier. In aceeasi perioada  s-a construit o frumoasa casa de praznuire, cu multe dependinte, in partea de rasarit a bisericii.

Inepand din anul 2006 s-au inceput demersurile pentru adaptarea vechii constructii neoclasiciste la vechiul stil Moldovenesc, de tip ” Stefanian”.

Biserica “Sf Anania” Itrinesti

Biserica cu hramul Sfantul Apostol Anania, din satul Itrinesti, a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVII-lea( acest lucru este sustinut de Preot C. Matasa). Acelasi autor vorbeste si de anul 1728, ca fiind anul constructiei lacasului de cult . Biserica a fost ridicata cu cheltuiala dulgherului  Lupu Matees “, ucis de Gheorghe Duca. Cert este ca se pastreaza si astazi in clopotnita bisericii un clopot vechi ce are pe el inscriptionat  in limba greaca numele dulgherului Luca Matees: “daruit de ct K.K. Aleco Matees. Alaturi de acest clopot mai este un altul putin mai mare , de 75 de kg. ce are pe el inscriptionat anul 1916.

In urma unor serii de reparatii capitale, in 2004, in sufletele  enoriasilor din satul Itrinesti  a prins contur dorinta sfanta  de a ridica un nou lacas de cult, lucru foarte necesar avand in vedere cerintele actuale. In acelasi an a fost pusa piatra de temelie  pentru noua biserica, care a fost pusa sub ocrotirea Sfintilor Imparati Constantin si Elena.

Biserica ”Sfintii Imparati Costantin si Elena” Hoisesti

Biserica  veche – boiereasca din lemn din satul  Hoisesti a fost construita  intre anii 1810-1827, pe ternul donat de Ion Doicescu, cand era preot  Vasile Popovici.

Incendiul din seara ajunului Craciunului, din 24 decembrie 1990 a distrus in totalitate vechea bisericuta din lemn, in locul careia s-a ridicat un frumos  “Altar” exterior, ( o troita in anul 2001)  pentru ca toti sa-si aduca aminte de acel eveniment.

Constructia noii biserici a inceput in anul 1991, cand preot slujitor  era Ion Nica, si s-a terminat in anul 1997, cu contributia insemnata a parintelui Victor Ardeleanu .

Biserica ” Sfintii Voievozi” – Hartesti

Mica Biserica din lemn, construita pe o suprafata de 200m.p., in forma de cruce, cu pridvor, naos si pronaos, cu perete despartitor seaman cu ctitoriile lui Stefan cel Mare.

La biserica se gasesc cateva carti vechi cum ar fi: Liturghia scrisa sub domnitorul Scarlat Calimah si sub Mitropolitul Veniamin Costachi, in anul 1851, Triodul scris sub domnitorul Mihai Grigore Sturza si sub Mitropolitul Moldovei, Meletie, in anul 1847 si altele.

Biserica este propusa a fi inregestrata in inventarul monumentelor istorice din judetul Neamt si din patrimonial national. De asemenea in curtea bisericii se afle trei stejari seculari de peste 300 de ani, precum si doua pietre funerare scrise cu alfabetul chirilic  vechi de peste 500 de ani.

Starea dedegradare a bisericii, precum si spatiul mic au determinat enoriasii satului sa solicite si sa primeasca incuviintare  pentru construirea unui nou lacas de cult. Locul noii biserici se afla in curtea vechii biserici din sat , la sud de vechea biserica.