ISTORIC
Meleagurile Marginenilor au fost locuite din vechi timpuri. Faptul este confirmat de inscrisuri si marturii istorice privind inceputurile acestora ca asezari satesti. Populatia era organizata in sate si catune. Satele comunei Margineni faceau parte, ca forma de organizare teritoriala, din ocolul domnesc Bacau.
Altitudinea maxima este de 495 m in punctul Buhlea-Movilita – 495. Un punct de reper deosebit de interesant este “Movila Iucasului”, avand altitudinea de 490 m, obiectiv ridicat de catre ostenii lui Stefan cel Mare, avand rol de “telefon fara fir” in sensul ca, din loc in loc existau asemenea puncte, pe acre, odata cu intrarea in tara a cotropitorilor (tatari, turci) se aprindeau focuri si se dadea de stire de la hotare si pana la cetatea de scaun a Sucevei
Prima atestare documentara a teritoriului MARGINENI-IUCAS este actul dat de domnitorul Alexandru cel Bun la 1429 pe 3 iunie, in cetatea Sucevei, prin care da anumitor boieri mai multe sate, printre care si Moisinti la Iucas, unde a fost vita-de-vie. Este vorba de satul filozofului Moisa care a fost vandut de urmasii sai si azi poarta numele de Moisinti, Moisesti, Hoisesti prin derivare.
Satul Margineni este mentionat documentar la data de 06.08.1440, printr-un act in care Ilias Voda „daruieste satul lui Pan Fetezi…” aceasta data fiind declarata si ziua comunei. Este situat la o altitudine de circa 360m, iar numele primindu-l acum peste 200 de ani, cand asezarea s-a mutat de pe vechea vatra de sat, numita Silistea, pe actuala vatra, la marginea padurii din Dealul Marginenilor (491m).
Satul Itrinesti este atestat documentar in 8 martie 1442(DRH, A,I, doc 219,pag. 307-309). Domneau atunci in Moldova Ilias si Stefan (1436-1442), fii lui Alexandru cel Bun.
Se pomeneste de asemenea in actul de donatie a lui Alexandru cel Bun din 1428 fata de Manastirea Bistrita careia ii daruieste 50 de biserici cu sate:” in anul 6926 (1428) iulie 11, Eu, robul stapanului meu Ioan Alexandru Voievod si domn a toata sara Moldovei….am daruit….50 de biserici….biserica de la Itrinesti si biserica de la Barbatesti…) act redactat la Manastirea Bistrita.
Satul Hartesti dateaza din secolul al XIV lea . Atunci existau de fapt doua sate, Varlan si Hartesti, sate de razesi, intemeiate inainte de venirea lui Dragos Voda in 1352.